Kyrenia

Kyrenia

Kyrenia eller Girne som det heter på Tyrkisk, er en vakker gammel havneby i distriktet Kyrenia. Stedet har et sjarmerende havneparti med utendørs restauranter lang hele promenaden uten innpåslitne “innkastere”. Den over 800 år gamle venetianske borgen ruver ved havnen og inneholder et historisk museum med blant annet verdens eldste skipsvrak fra 300-tallet før Kristus.en rekke attraksjoner, blant annet havnen.

Fra havnen er det organiserte båtturer hvor du kan betale for en halv dag og en hel dag. Under disse båtturene kan man snorkle, spise god mat og utforske øyer.

Kyrenia har i tillegg tre museer i tillegg til skipsmuseet i borgen. Et lite museum for folkekunst, et museum for dekorativ kunst og et ikonmuseum i Archangelos-kirken.

Kyrenia ligger rett ved Bellapais, en landsby som har et meget vakkert kloster fra middelalderen. Det er verdt et besøk og kan kombineres med lunsj på en av landsbyens restauranter. På en 700 meter høy klippe vest for Bellapais ligger korsfarerborgen St. Hilarios. Borgen er fra 1100-tallet og var tilholdsstedet for Richard I, også kalt Løvehjertet. Richard Løvehjertets erobring av Kypros var ikke spesielt populær noe som førte til at valgte å selge den – først til Tempelridderne, og deretter til korsfareren og stormesteren Guy de Lusignan, tidligere konge av Jerusalem.

Kyrenia havn

Kyrenia, med sin pittoreske havn kalles “Jewel og Cyprus”. Byen ble sannsynligvis grunnlagt rundt det tiende århundre før Kristus og var et av de opprinnelige bykongerike. Beliggenheten ved nordkysten gjordet det til et meget ideelt sted å utvikle en havn og nærheten til det Tyrkiske fastlandet var perfekt for handelsruten.

Ved havnen ligger også Kyrenia – slottet. Slottet som har bysantinske grunnmurer ble ombygd under Lusignan-styret og forstørret med tillegg av massive vegger og bastioner av venetianerne. Her betaler du noen Tyrkiske Lire i inngangspenger og deretter kan du sette i gang din egen oppdagelsesferd. Her inne ligger verdens eldste skip og blant annet et museum. På toppen av taket på borgen har du en enorm utsikt ut over havnen, Kyrenia – bukta og fjellene i Sør.

En spasertur gjennom de kyrenske bakgatene vil vise deler av de gamle bymurene som på en gang omgikk byen. Kyrenia turistinformasjonssenter finner du på havnens sving midt i havnen.